Kullannupun Peruslämpö

Suomessa on n. 500 000 kesämökkiä joista kolmanneksessa on peruslämpö talvisin. Kaikilla mökkityypeillä käydään keskimäärin vähintään kerran kuukaudessa vuoden ympäri. Kesäkautena pisin yhtäjaksoinen oleskelujakso on n. pari viikkoa . Keskimäärin mökillä vietetään 2kk vuodesta vaihteluvälin ollessa 1 vko – 3,5 kk. Vaihtelut mökkikohtaisesti ovat suuria.

Keskimääräinen mökin kiinteistön arvo on luokkaa 100 000€ . Talvilämpimät suhteessa  kalliimpia, sähköttömät taas halvempia. Talvilämpiminä mökeistä on neljännes mutta 10 v.  jaksolla ennustetaan määrän tuplaantuvan koska sähköttömät mökit käytännössä katoavat v. 2025 mennessä.

Jos oletetaan pääoman koroksi,  myös voimalaitosinvestoinneissa käytetty 5%, niin vuotta kohden pääoma-kulu on 5000€. Voimalaitoksissa tosiasiassa pienempi pääoman tuotto-% olisi perustelu koska kyseessä perushyödyke. Mökkiasuminen liittyy sen sijaan elintasoon jolloin vaihtoehtoisia sijoituskohteitakin on tarjolla. Tällä hetkellä mökinomistajoen keski-ikä on yli 60. Voídaan olettaa että käyttäjiä on silloin n. 2 per päivä. Lasketaan lomailun vuorokausikustannus tilaanteessa jossa ”kapasiteetti-kerroin” on 1/12 eli 30 pv. Silloin kustannus per henkilö on 5000€ / 2x 30  n. 83€. Kiinteistövero olkoon 600€ niin saadaan 10€ lisää. Autoilua analysoin muualla. Eikähän sieltäkin tule kymppi päälle. Päiväkustannus kuukauden käyttöasteella tarkoittaa yli 100€ per henkilö . En laske kalustoa enkä kiinteistön kunnostusta koska ne nostavat myös arvoa ja ovat vaihto-omaisuutta. Johtopäätös on selvä. Kuukauden loma kannattaisi viettää puhtaasti yksityistalouden näkökulmasta  vuokramökissä. Kukin voi   tästä kuukauden estimaatista arvioida omia kulujaan suuntaan ja toiseen. Muuttuvat kustannukset ovat postimerkin kokoinen  asia hintakuplassa olevien kiinteistöjen osalta.

Suomen mökkien talvilämmitys  kuluttaa lähes 1TWh sähköä.  Ja ennusteen mukaan v. 2025 kulutus olisi suurimmillaan  puolitoistakertainen. Tämä lämmitys on siis pääasiassa peruslämpöä tyhjillään olevissa lukaaleissa. Se tarkoittaa n. 100 modernin yli 3 MW tuulivoimalan vuosituotantoa. Nykyisellä sähkön pörssihinnalla se tarkoittaa n. 30 milj. € epäsuoraa rasitetta kansantaloudelle. Lisäksi peruslämmöttömät mökit kuluttavat vuositasolla n. 300 GWh eli kolma- osan talvilämmitettävistä. Pahimmassa skenaariossa v. 2025 luku nousee melkein 400 GWh.

Olisi reilua mökinomistajilta ottaa vastuu omasta kulutuksestaan ja suosia hajautettua energiantuotantoa eli aurinkoa ja tuulta  missä kulutetaan. Harvoillahan tässä maailmassa on etuoikeus sysätä tuottamansa rasitteet muiden ongelmaksi- paitsi hyväosaisilla. Mökkeilyyn Suomalaisena Elämänmuotona vetoavat voivat lopettaa itsensä pettämisen kahden asunnon muodossa  jos mökit eivät ole sähköttömiä tai jos sähköä ei tuoteta omassa pihapiirissä. Tästa elämänmuodosta sallittakoon perittyjen maatilojen päärakennusten  tai niiden osana olevien mökkien  talvilämpö.

Mökin ollessa talkkareiden tai suvun mailla voidaan talvilämmitys yhteisöllisessä elämänmuodossa rakentaa vaikka puulämmityksen varaan. Muuten paras ratkaisu olisi tukea vuokramajoitusta  verottamalla lisää mökkikiinteistöjen verkkosähkön käyttöä. Veroilla voidaan vuorostaan tukea mökkiyrittäjiä ja mökkikyliä jolloin niiden vuokrataso voisi laskea ja vastaavasti asiakkaiden  volyymit voivat kasvaa. Kaikki voittaisivat kustannusrakenteen muutoksesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *