Autopossun Loma

Suomessa on n. 500 000 vapaa-ajan asuntoa ja luku kasvaa. Tilastojen mukaan keskimääräinen etäisyys kakkosasunnolle on 91 km. Kesäkauden aikana tehdään arviolta 3kk ajan joka viikonloppu reissu edestakaisin eli 3x4x2x 91 km on yli miljardi eli 1 000 000 000 kilometriä! , 25 000 kertaa maapallon ympäri.
Raakaöljyn litrahinta on noin 50 snt josta saadaan viidennes bensiiniä eli ostohinta Suomeen on n. 10 snt litra. Auto kuluttaa mökkiroinaa ja ihmisiä täyteenpakattuna n. 8 l per 100 km eli 0,08 l per km.
Ulkomaille syydetään siis n. 10 000 000€ joka vuosi epäsuorasti verovaroja turhuuteen tuhlatun polttoaineen muodossa.

Auto kestää n. 250 000 km ajoa ilman suuria remontteja eli siinä ajassa sen arvo on lähes kadonnut. Miljardiin kilometriin kuluu loppuun noin 4000 autoa. Siis joka vuosi haaskataan valuuttaa n. 20 000€ x 4000 eli n. 80 milj. Euroa! Auton hinnassa ei ole huomioitu autoveroa koska huoltoihin kuluu ylimääräistä rahaa. Kilometrikorvaus on 0,2€. Silloin kuluiksi siitä näkökulmasta autoilulle tulisi 200 milj.€. Jos oletetaan verojen osuudeksi n. puolet niin päästään jälleen sadan miljoonan luokkaan.

Yhteensä siis valtaosaltaan kaupunkilaiset haaskaavat n. 100 milj. euroa  taivaan tuuliin ja tuulimyllyihin  kansantalouden varantoa kun otetaan vielä huomioon teiden ja kaluston kuluminen. Puhumattakaan sukulaisten ja ystävien mökkikyläily-matkoista, luonnonrauhaa häiritsevistä ruohonleikkureista, mönkijöistä moottoriveneistä ja moottorisahoista. Tällaista  toimintaa tulee verottaa raskaimmalla kädellä. Valtio voi sen sijaan jakaa syntyneet verotulot ja säästyneet valuuttavarannot suorana tulonsiirtona kaikille kunnille jyvitettynä suhteellisen mökkiluvun mukaan. Siinä listassa muuten Sysmä ei näytä olevan kärkipäässä ollenkaan kun katsotaan missä kunnissa niitä mökkejä oikeasti on. Kansantalous hyötyy ja raha jää kiertämään paikallistalouteen sen sijaan että lähiöiden kultapossut syytävät miljoonia ulkomaisille yrityksille…

Sivistysvaltioissahan ihmisillä on tapana lomailla  hotelleissa tai lomakylissä joiden kustannustaso on kestävämpi, niihin pääsee joukkoliikennevälineillä ja niiden resurssit ovat tehokkaammin käytössä toisin kuin yksityisten kesämökkien suhteen. Suomessa sen sijaan raivataan valtionavusteiset  tiet yli korpien ja louhikkojen jotta lintukotoon ja omaan lokeroon on esteetön yhteys plus vielä verovaroin tuetut sähkölinjat päälle. Millä kansakunnalla on oikeasti varaa tällaiseen tuhlailuun? Ilmeisesti hyväosaisten kultapossu-eliitillä.

Ideoita autoilun vŠhentŠmiseksi - liikkuva juoksumatto
Valtiovallan tulee tehdä välitöntä säästöpolitiikkaa ja yhteiskunnallinen rakennemuutos. Tuhlausta rajoitetaan ja säästynyt raha ohjataan suoraan tukena maaseutukuntiin hotelleille, lomayrittäjille ja mökkikylille. Lisäksi tuetaan  ja kehitetään joukkoliikennettä niin että henkilöautojen käyttö lomaillessa vähenee radikaalisti. Vastaavasti loma-asunnot tulisi muuttaa kunnissa ympäristökeskusten suostumuksella vakituisiksi asunnoiksi niille jotka sitä haluavat. Useinmiten sitä haluavat ne joilla on juuret paikkakunnalla ja ennenkaikkea Sysmässä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *