Tuulen Viemää

Suomen kantaverkon pituus on n. 14 600 km. Tämä sähkön siirtoverkko koostuu 400 kV, 220 kV ja 110 kV linjoista. Sähkön jakelulinjat 110 kV ja alle tulevat lisäksi.

siirtoverkkojen_tyypit

Tuulivoimala, 3 MW vie pinta-alaa n. 0,25 x 0,25 km. Tällä periaatteella kantaverkon maa-alalle mahtuisi yli 14 000 turbiinia jos oletetaan kantaverkon varoalueeksi n. 60 m. Koska tuulivoimalan rakennettu alue on luokkaa 60m leveä ja loppu kasvaa metsää niin sähkölinjojen viemälle maa-alalle menee jo 30 000 voimalaa. Suomessa on toistaiseksi vain luokkaa satoja turbiinia. Tästä näkökulmasta tuulivoimaloiden maisemavaikutus on asettuu marginaaliin.

Siirtolinjojen järeys johtuu pitkälti keskitetystä tuotannosta ja keskitetystä kulutuksesta. Osa paperitehtaista onkin jo omavaraisia energiansa suhteen. Suuret kaupungit ovat vielä energiasyöppöjä. Ydinvoima ja hiili/kaasu- laitokset , joita kaupungit tarvitsevat, taas syöttävät verkkoon teholla joka vaatii noita 22- 400 kV linjoja. Kaupungistuminen näyttäytyy tästä näkökulmasta merkittävänä luonnonmaiseman muokkaajana.

Tuuli- ja aurinkopuistot jäävät tehoissa yleensä alle 30 MW. Ne voivat siis syöttää suoraan sähkönjakeluverkkoon ilman kantaverkkoa. Hajautettu tuotanto ei silloin edellytä raskaita investointeja kantaverkkoon. Kokonaan toinen asia on pohjoismainen sähköpörssi jossa maasta toiseen tapahtuvat tuuli-ja vesivoimalla vaihtelevasti tuotetun sähkön siirrot edellyttävät riittävän tehokasta kantaverkkoa.

Werkko

 

Matkalla Tampereen esikaupunkialueelle yllä ja alla.Sahkoverkko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *